Skip to main content

Van de stad iets moois maken,
daar krijg ik energie van!

Van ondernemer naar wethouder

We spreken Huib Zevenhuizen, hij is -anders dat zijn naam doet vermoeden- wethouder in de gemeente Vijfheerenlanden. In zijn portefeuille: ruimtelijke ontwikkeling, economie en verkeer. Huib Zevenhuizen is zodoende nauw betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van Sluiseiland.

Zijn betrokkenheid bij dit stukje stad en Vianen in het bijzonder, gaat echter veel verder terug. Ooit, in 2001, verhuisde hij met zijn gezin ‘vanuit praktisch oogpunt’ naar Vianen. De grote plus? De centrale ligging in het land. Een makkelijke keuze voor het gezin Zevenhuizen, want zo was de reisafstand naar het werk van Zevenhuizen en zijn vrouw overzichtelijk. Ze raakten echter verknocht aan Vianen en ontwikkelden zich van forensen of passanten, naar echte Vianezen die nooit meer weg willen. Zo zette Huib zich volop in voor de sportvereniging en de komst van een nieuwe sporthal. Hij ging in de gemeenteraad en werd vervolgens wethouder. “De stad greep me, ik wilde er iets moois van maken. Me inzetten. Bovendien vond ik dat besturen bij de sportvereniging, maar ook in mijn eigen bedrijf, hartstikke leuk. Het was een logische stap om wethouder te worden.” Zonder alleen maar te spreken van een carrièremove, want Huib Zevenhuizen doet vooral mee vanuit een overtuiging. “Ik wil deze prachtstad nog mooier maken.”

Natuurlijk draagt Sluiseiland voor hem bij aan het mooier maken van de stad

De ontwikkeling, pal naast de historische binnenstad, verbindt mensen, functies en gebieden aan elkaar. Zo wordt het rondje binnenstad afgerond, ontstaan logische nieuwe en interessante looproutes en wordt het draagvlak voor de bestaande voorzieningen verder vergroot. “Dat is en blijft de kracht van het plan en de plek.”

Het plan blijft dicht bij de oorspronkelijke vraag van de gemeente. Hierin stond het creëren van een wijk waarin duurzaamheid, historie en water een belangrijke rol spelen, centraal. De verschillende planonderdelen, van de bijzondere mozesbrug, het CPO-collectief, de gezamenlijke Lekkamer tot de integratie van de Oude Sluis, dragen hier onder meer aan bij.

Toch is het voor Zevenhuizen niet alleen die elementen die bijzonder zijn

“De drie deelgebieden hebben elk hun eigen kleur en voegen zo, gezamenlijk en afzonderlijk, waarde toe aan Vianen. De appartementen sluiten aan bij de wens van senioren, de gezinswoningen zijn groen en toch binnenstedelijk en het zuidelijke eiland sluit aan op het stads wonen, dichtbij alle voorzieningen. Juist die drie smaken zie ik als de kracht van het plan.” Bijkomend voordeel van de locatie is niet alleen de nabijheid van water en binnenstad, maar ook ‘het complete pakket aan zorgvoorzieningen’ dat pal aan de overzijde in het Hof van Batenstein is geïntegreerd. Dat is volgens hem aantrekkelijk voor veel verschillende typen bewoners, niet alleen ouderen, maar zeker ook voor gezinnen.

Een aantal historische plekken maken voor hem persoonlijk Vianen zo bijzonder

Het praalgraf in de kerk, de dijken, het oude Stadhuis en de Lekpoort. Ook fietst de wethouder graag in de uiterwaarden, of pakt bij mooi weer een terrasje aan de Voorstraat. Nu dat deze opnieuw is ingericht ontstaat een fraai plein aan de Noordzijde, “juist om die verblijfswaarde te verbeteren. Daar drink ik dus graag een kop koffie”, aldus Zevenhuizen.

Draagvlak voor ondernemers, dat voelt goed voor een ondernemer

Als oud-ondernemer (Zevenhuizen had een IT-bedrijf voordat hij wethouder werd, red.) doet het hem tot slot deugd dat het draagvlak voor ondernemers met nieuwe projecten als Sluiseiland verder vergroot wordt. Dat betreft uiteindelijk meer dan alleen de binnenstad, want het gaat ook om “ondernemers uit heel Vianen de mogelijkheid te bieden iets op te bouwen. Ik woon hier zelf al een tijd, maar mijn eerste bezoek aan de Voorstraat zal ik niet snel vergeten. De sfeer, uitstraling en historische besef dat je hier voelt, maakt Vianen echt uniek. Dat zullen ze op het toekomstige Sluiseiland nog veel plezier aan beleven.”

Ontdek het eiland