Skip to main content

Overview op
de stad

“De combinatie van het water, het ruime groen en toch een fraaie historische stad, maakt Vianen wel heel bijzonder om te wonen”

Martine en Karin van Stichting Stuurgroep Vianen Promotie vertellen over hun passie voor de stad
“Het mooiste van Vianen is de relatie met het water. Dat keert werkelijk overal in terug. Of het nu gaat om de sluizen, het eiland, de dijken, de uiterwaarden of de Lek zelf, overal keert ‘water’ terug”, aldus een enthousiaste Martine van Amerongen en Karin Sluyzer. Trekkers van het waterjaar en de promotie van de stad. We treffen hen in het Sluishuis, midden op Sluiseiland, alwaar zij twee dagen per week kantoor houden voor het waterjaar en de citymarketing. Dat trekt de nodige bezoekers aan het Sluishuis en geeft een mooie verbinding met de stad

UNIEKE KENMERKEN

“De combinatie van het water, het ruime groen en toch een fraaie historische stad, maakt Vianen wel heel bijzonder om te wonen. Centraal in Nederland, een rijke historie, een eigen museum, actieve inwoners.” Aan het woord is Karin, ooit verhuisde zij vanuit Utrecht naar Vianen. Om wat groener, ruimer en minder stedelijk te kunnen gaan wonen. Karin denkt dat juist die mogelijkheid, velen zal aantrekken naar het nieuwe Sluiseiland en Vianen. Ook Martine, zelf weliswaar woonachtig in Wijk bij Duurstede, maar grote fan van Vianen beaamt de aantrekkingskracht. “De kleinschaligheid, dat trekt mij aan. Vianen doet me telkens ook weer aan mijn eigen stadje denken, compact, historisch en hecht. Daarom vind ik het zo leuk hier. En de bereikbaarheid, dat is echt ongeëvenaard, je bent zo de snelweg op.” Volgens Martine en Karin zijn het water, groen, de historische binnenstad en de centrale ligging in Nederland unieke kenmerken van Vianen die de nieuwe bewoners van Sluiseiland straks echt zal aantrekken.

Water hoort echt bij de stad,
dat is echt de eyecatcher.

BIJZONDERE TIPS

Tips om Vianen te ontdekken zijn er ook. Het nieuwe winkeltje in de Voorstraat, Flinn, verkoopt leuke kadootjes en heeft erg lekkere koffie, zo weten deze insiders. Of de theetuin in de besloten kloostertuin bij de Grote Kerk. Plekken die niet iedereen in Vianen misschien kent, maar het gelijk wel heel bijzonder maken. Of het Viaans mopje, ook voor sommigen misschien onbekend. Je kunt ‘m proeven bij Lunchroom Zas&Fratsen, met walnoten en laurier. Beide ingrediënten zijn een verwijzing naar de geschiedenis van Vianen.

Een must-do is wat hen betreft de stadswandeling die je met een gids kunt maken. “Zo hoor je het echte verhaal, de geschiedenis van de stad en zie je de unieke plekken waar je deze verhalen uit kunt aflezen”, aldus Karin. De wandelingen worden zelfs de komende tijd uitgebreid met een waterwandeling, waarin je het uitzicht over de Lek, de sluis en Sluiseiland en alle andere highlights kunt bekijken. “Water hoort echt bij de stad, dat is echt de eyecatcher”. Tot slot raden ze het museum aan, hier is tot en met 6 januari de tentoonstelling ‘Goodbye Vianen’ te zien met vele topstukken uit het depot van de gemeente. Met ingang van 1 januari 2019 gaat Vianen samen met Zederik en Leerdam op in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, een uitgelezen kans om de inwoners van Vianen nu nog de eigen kunstschatten te laten bewonderen.

UITZICHT EN OVERZICHT

In hun werk hebben Karin en Martine dagelijks te maken met de stad, je zou denken dat ze deze dus op hun duimpje kennen. Maar toch blijkt ook Vianen voor hen nog steeds geheimen te hebben. Zo beklommen zij onlangs de Grote Kerk, van waar een prachtig uitzicht over stad, rivier en achterland te zien is. Elk boompje en huisje werd snel herkend, het stratenpatroon dat hen zo bekend is viel ook op deze hoogte helemaal op z’n plek. Een geweldige overview ontstond.  Alle wandel- en fietstochten in het ‘eigen’ Vianen in één keer zichtbaar!

Martine van Amerongen is citymarketeer en Karin Sluyzer is projectcoördinator Waterjaar en VVV, beide werken voor Stichting Stuurgroep Vianen Promotie

Fotografie verzorgd door Hennie Marks van Fotostudio Marks.