Skip to main content

Op initiatief van de Stichting Jan Blanken Vianen is na ruim 2 jaar inspanning het Jan Blanken monument onthuld. Dit werd gedaan door Michèlle Blom, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat en Burgemeester van Vianen, Wim Groenenweg. Het monument is gesitueerd nabij de Grote sluis en direct grenzend aan het Sluiseiland. Vanaf gister is in het Stedelijk Museum aan de Voorstraat in Vianen de expositie ‘Kroonjuwelen van Jan Blanken’ te zien. De expositie laat zien wat Jan Blanken als pionier onder de waterbouwkundigen allemaal voor elkaar heeft gekregen. Een 75 kilometer lange fietstocht langs een aantal van zijn belangrijkste werken moet Jan Blanken meer bekendheid geven. De tocht gaat ook langs het monument in Vianen. Met een app is de fietstocht te rijden maar er is ook een papieren versie beschikbaar.

Jan Blanken Jansz. (1755 – 1838)
Op 17 juli 1838 stierf Jan Blanken Jansz. op de buitenplaats “Vijverlust” in Vianen. Hij was een van de beroemdste Nederlandse waterbouwkundigen van de 19e eeuw. Als timmermanszoon en “selfmade man” wist Jan Blanken in de Bataafse en Franse tijd (1795 – 1813) op te klimmen tot Inspecteur-Generaal van de Waterstaat. In de bijna 20 jaar dat Blanken deze functie bekleedde, legde hij onder Koning Lodewijk Napoleon, Keizer Napoleon en Koning Willem l verdedigingswerken en grote bouwwerken aan ter beveiliging van Nederland tegen het water.

Vijfheerenlanden
Ook in de Vijheerlanden was Blanken actief. Naar Blankens plannen werd in het begin van de 19e eeuw de infrastructuur verbeterd met de aanleg van de straatweg naar Gorinchem, het Zederikkanaal (huidige Merwedekanaal) en de daarbij behorende sluizen. Na de grote overstroming van de Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard in 1809 heeft Blanken in het kader van de “Lingewerken” o.a. het kanaal van Steenenhoek gegraven als nieuwe uitmonding van de Linge.

Kantoor aan huis
Vanaf 1816 was het een komen en gaan van bestuurders en ingenieurs op de “Vijverlust” waar Jan Blanken ook zijn kantoor had gevestigd. Na zijn overlijden is Jan Blanken begraven op de begraafplaats aan de Sparrendreef in Vianen waar hij begraven ligt in een gietijzeren grafmonument. Vianen heeft een Jan Blankenbrug over de Lek, een Jan Blankenweg en een kunstwerk dat verwijst naar de waaiersluis.